Lentezon

De lente is misschien wel het meeste geliefde jaargetijde, alles begint te bloeien, de vogels gaan weer fluiten en de zon schijnt weer vaker. Die zonnestralen geven energie en vitamine D, maar we moeten wel voorzichtig zijn met de schadelijke straling. Onze huid heeft na een lange winterperiode nog weinig weerstand en kan gemakkelijk verbranden door de niet zichtbare UV stralen.

De kracht van de zon varieert met de jaargetijden, in de zomer zijn de UV stralen zelfs tien keer zo sterk als in de winterperiode. Ook verschilt de kracht van de zon op de dag en is het sterkst in de middag als de zon haar hoogste punt bereikt. Op een koele zonnige dag kan de zonkracht trouwens even sterk zijn of zelfs sterker dan op een warme dag.

Alles wat er in de lucht zweeft beperkt de impact van de zon. Op grote hoogte beschermd de ozonlaag ons en houdt een deel van de schadelijke UV straling tegen. Ook wolken en luchtvervuiling zoals smog weerkaatsen een deel van de zonnestralen. Toch is het belangrijk om je huid te beschermen door op tijd te smeren of de schaduw op te zoeken.

Vorige
Vorige

Zaaien

Volgende
Volgende

Pizza’s uit de houtoven