De zaaikalender

Zaaikalender

 Een zaaikalender is een handige tool voor tuiniers om te weten wanneer ze welke zaden moeten zaaien om een goede oogst te krijgen. Het helpt om het groeiseizoen te plannen en om ervoor te zorgen dat uw planten op het juiste moment worden geplant en geoogst. Hieronder een overzicht van een zaaikalender in de tuinkas.

Januari                                                                                  

Radijs
Veldsla
Spinazie
Tuinkers

Februari

Kropsla
Prei
Peterselie
Wortelen 

Maart

Tomaten
Paprika's
Aubergines
Basilicum
Komkommer 

April

Courgette
Pompoen
Meloen
Tijm
Oregano

Mei

Bonen
Erwten
Mais
Bieten

Juni

Kool
Bloemkool
Broccoli

Juli

Snijbiet
Andijvie
Spruitjes
Rode kool 

Augustus

Knolselderij
Pastinaak
Schorseneren

September

Herfstspinazie
Rucola
Winterpostelein

Oktober

Veldsla
Radijs
Tuinkers

November

Wortelen
Peterselie 

December

Kropsla
Prei
Selderij

 

Het plannen van uw zaaitijden is belangrijk omdat planten verschillende eisen stellen aan licht, warmte, bodemvochtigheid en voedingsstoffen. Als u te vroeg of te laat zaait, kan dit leiden tot een slechte oogst of zelfs tot het niet ontkiemen van de zaden.

Een zaaikalender kan ook helpen bij het optimaliseren van uw ruimte in de tuinkas. Door te weten wanneer elke plant moet worden gezaaid en geoogst, kunt u uw planten beter positioneren en kunt u ervoor zorgen dat uw kas optimaal wordt benut.

Het gebruik van een zaaikalender kan ook zorgen voor een betere plantgezondheid. Als u de planten op de juiste tijd zaait en oogst, kunt u ervoor zorgen dat ze de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgen en dat ze niet overbevolkt raken. Dit kan leiden tot gezondere planten en een hogere opbrengst.

In conclusie kan een zaaikalender een waardevol hulpmiddel zijn voor tuiniers in Nederland die een tuinkas hebben. Het kan helpen bij het plannen van de zaaitijden, het optimaliseren van de ruimte in de kas en het zorgen voor een betere plantgezondheid. Zorg er daarom voor dat u een zaaikalender maakt en gebruik deze om het hele jaar door succesvol te tuinieren.

Vorige
Vorige

Naar Buiten met Chatilla van Grinsven

Volgende
Volgende

Naar Buiten Met Yves Berendse